Home » Leiderdorp start met bestrijden eikenprocessierups

Leiderdorp start met bestrijden eikenprocessierups

Door Harry Verheijen


Leiderdorp

Leiderdorp start met bestrijden eikenprocessierups

2 mei 2021

LEIDERDORP – Vanaf donderdagavond is de gemeente Leiderdorp begonnen in de omgeving Bloemerd – Houtkamp – Mauritssingel met het bestrijden van de eikenprocessierups. Deze werkzaamheden vinden ‘s avonds en ‘s nachts plaats, tussen zonsondergang en zonsopgang.

 

De gemeente waarschuwt dat het kan zijn dat omwonenden geluidshinder kunnen ervaren door deze werkzaamheden. Bij de werkzaamheden wordt er namelijk gebruik gemaakt van een trekker en een apparaat dat de Nematoden de boom in spuit. Ze spuiten nematoden (aaltjes) in de bomen en doen dat ’s avonds en ’s nachts omdat Nematoden niet tegen zonlicht kunnen. Nematoden zijn de natuurlijke vijand van de eikenprocessierups. 

 

De eikenprocessierups is behaard en een deel van de beharing bestaat uit zogenaamde brandharen. Als de rupsen of het nest waarin ze zich bevinden of bevonden wordt verstoord, worden de microscopisch kleine brandharen afgegeven aan de lucht. Deze kunnen hevig irriterende ontstekingsreacties aan huid en slijmvliezen veroorzaken, aan andere dieren en mensen. Als de haren worden ingeademd kan dit in extreme gevallen zelfs levensbedreigend zijn, daarom wordt de rups ook wel als een plaaginsect beschouwd.

  

De gemeente roept iedereen die vragen, opmerkingen of een klacht heeft te bellen op werkdagen tussen 8.30 en 13.00 uur naar de gemeente (071 54 58 500).

 Bron: https://www.unity.nu/artikelen/leiderdorp/leiderdorp-start-met-bestrijden-eikenprocessierups

Lees ook:  Boom omgewaaid aan Wielewaallaan Leiderdorp

Related Articles

Laat een reactie achter