Home » GroenLinks Voorschoten wil betaalde service voor verwerking groot afval

GroenLinks Voorschoten wil betaalde service voor verwerking groot afval

Door Harry Verheijen


Voorschoten

GroenLinks Voorschoten wil betaalde service voor verwerking groot afval

Fotografie: Unsplash

26 juni 2021 | Redacteur: Daan Koopen

VOORSCHOTEN – In Voorschoten wordt gezocht naar een oplossing voor de stijgende kosten van de verwerking van groot afval. De gemeente is namelijk nog in onderhandeling met afvalverwerker Avalex, maar doordat die de kosten voor het vervoeren van het afval omhoog heeft gegooid wordt nu gekeken naar alternatieven. De Voorschotense GroenLinks-fractie ziet liever een betaalde service voor de afvalverwerking dan een flinke verhoging op de afvalstoffen. 

De gemeente betaalt een vast bedrag aan Avalex om groot afval te laten afvoeren, waardoor bewoners dat gratis konden laten afhalen. De overeenkomst tussen de gemeente en Avalex loopt sinds 2011, maar in 2018 is Avalex overgestapt op een nieuwe manier van afrekenen. Het bedrijf wil nu dat de gemeente diezelfde methodiek gaat gebruiken, waarbij er per bezoek en verwerkingskosten een vast tarief wordt afgesproken. 

Het afgelopen jaar hebben Voorschotenaren fors meer afval weggebracht. In 2020 werd het afvalbrengstation maar liefst 12.000 keer bezocht, ten opzichte van maximaal 9000 bezoeken in de jaren daarvoor. In een informatiebrief aan de raad spreekt de burgemeester van een structurele stijging van de kosten van meer dan 281.000 euro.

Betaalde service
‘De kosten voor het afvoeren van dit afval zijn door Avalex met een groot bedrag verhoogd, waardoor het niet meer redelijk is om dit door de gemeente te laten betalen. Voor mensen die nooit groot afval wegdoen zou de afvalstoffenheffing zo heel hoog worden’, zegt Paul ’t Lam van GroenLinks. “Dat vindt GroenLinks niet terecht. De vervuiler betaalt.”

GroenLinks ziet liever dat er een betaalde service komt voor het verwerken van afval. Zo zouden alleen de mensen die veel groot afval produceren daar de kosten van dragen. ‘T Lam: “Wij staan nu aan het begin van een nieuwe fase in het grondstoffenbeleid. Met een kleine aanpassing in het weggooien van ons afval kunnen wij een grote bijdrage leveren.”Bron: https://www.unity.nu/artikelen/voorschoten/groenlinks-voorschoten-wil-betaalde-service-voor-verwerking-groot-afval

Lees ook:  Ice Event Wassenaar voortaan op het Berkheiveld

Related Articles

Laat een reactie achter