Home » Koninklijke onderscheiding voor Leidse vredesstichter

Koninklijke onderscheiding voor Leidse vredesstichter

Door Harry Verheijen


Leiden

Koninklijke onderscheiding voor Leidse vredesstichter11 juli 2021

LEIDEN – Op donderdag 8 juli heeft Zeljko-Puco Danilovic uit handen van de Nederlandse Ambassadeur in Bosnië en Herzegovina een Koninklijke onderscheiding gekregen.

De inwoner uit Leiden kreeg de onderscheiding uitgereikt in Potocari ter gelegenheid van zijn pensionering bij PAX. Danilovic werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Puco Danilovic kwam op 1 oktober 1999 in dienst van het Interkerkelijk Vredesberaad (nu PAX). Vanaf het moment dat hij hier werkzaam was, zette hij zich met groot enthousiasme en deskundigheid in voor de bevordering van vrede en dialoog in zijn vaderland, (voormalig) Joegoslavië. 

Puco Danilovic was betrokken bij de totstandkoming van een professionele tentoonstelling op de voormalige compound van Dutchbat in Potocari, waar nu een herinneringscentrum gevestigd is. De tentoonstelling gaat over de val van de enclave Srebrenica, met aandacht voor de vele slachtoffers en nabestaanden van de genocide in 1995, maar ook voor de in 1994 en 1995 aanwezige Dutchbatters. ‘Dankzij hem geeft de tentoonstelling een gebalanceerd beeld, dat recht doet aan alle partijen. Zijn kennis van de geschiedenis en zijn netwerk waren hier van grote waarde.’ aldus de ambassadeur. 

Er is volgens de ambassadeur veel bereikt in de aandacht voor de diepe tragedie die in Srebrenica heeft plaatsgevonden. Dat geldt ook voor de aandacht in zowel Bosnië-Herzegovina als in Nederland voor Srebrenica.  ‘Zonder de inspanningen en humaniteit van Zeljko – Puco Danilovic was dit niet zo gelukt.’Bron: https://www.unity.nu/artikelen/leiden/koninklijke-onderscheiding-voor-leidse-vredesstichter

Lees ook:  Jochem Myjer nieuwe ambassadeur Wereld Natuur Fonds

Related Articles

Laat een reactie achter