Home » Leiderdorp wil duurzaamheidsvoucher verlengen tot juli 2021

Leiderdorp wil duurzaamheidsvoucher verlengen tot juli 2021

Door Harry Verheijen


Leiderdorp

Leiderdorp wil duurzaamheidsvoucher verlengen tot juli 2021

Fotografie: PxHere

22 maart 2021

LEIDERDORP – De Leiderdorpse gemeenteraad heeft tijdens het politiek forum van maandag 22 maart laten weten akkoord te gaan met een verlenging van de duurzaamheidsvoucher tot 17 juli 2021. Via die regeling kunnen Leiderdorpers kleine duurzaamheidsinvesteringen aan hun woning tot en met 70 euro door de gemeente laten vergoeden.

De zogenaamde ‘duurzaamheidsvoucher’ werd in juli 2020 in het leven geroepen als subsidieregeling vanuit het Rijk om relatief kleine duurzaamheidsmaatregelen in koopwoningen te vergoeden. Denk daarbij aan een waterbesparende douchekop of ledverlichting. De voucher is onderdeel van de Regeling Reductie Energiegebruik (RRE), die bedoeld is om de C02-uitstoot in Nederland terug te dringen.

De oorspronkelijke Regeling Reductie Engergiegebruik (RRE) loopt per 31 maart 2021 af. In Leiderdorp zijn inmiddels ruim 1.800 vouchers verzilverd. Dat is ongeveer 65 procent van het totale aantal verdeelde vouchers in Leiderdorp. In de regeling staat ook dat het restant van de RRE-uitkering dat niet is verzilverd wordt teruggevorderd door het Rijk.

Om te voorkomen dat een groot deel van het beschikbare geld niet bij de inwoners van Leiderdorp terechtkomt wil de gemeente de regeling nu verlengen tot 17 juli 2021. Met die verlenging hoopt de gemeente tenminste het initiële doel van 2.860 vouchers te verzilveren.

Bureaucratische procedure

Vrijwel de gehele raad stemde in met het raadsvoorstel om de duurzaamheidsvouchers te verlengen, maar sprak daarbij wel enkele zorgen uit. Zo vroeg PvdA-fractievoorzitter Olaf McDaniël zich af of de ‘bureaucratische procedure’ die voorafgaat aan de verzilvering van de duurzaamheidsvoucher versimpeld kan worden.

Ook de VVD zette enkele kanttekeningen bij de plannen van het college. ‘Hoe gaan we ervoor zorgen dat we in de komende drie maanden de resterende 35% enthousiast gaan maken,’ aldus Frank van Noort (VVD).

In zijn beantwoording liet wethouder Van Woudenberg weten dat er nog een tweede duurzaamheidsvoucher komt die toegespitst zal zijn op huurders en verhuurders. ‘Die zal wat minder bureaucratisch ingericht zijn.’ In zijn reactie op de VVD liet de wethouder weten dat er via de gemeentewebsite en andere kanalen campagne gevoerd zal worden om meer Leiderdorpers op de hoogte te brengen van de regeling.

Altijd op de hoogte
Volg het nieuws uit de Leidse regio via onze app, gratis te downloaden via Google Play en de App Store.
Volg ons ook via InstagramFacebook en Twitter.
Luister ook naar Unity.NU.

Bron: https://www.unity.nu/artikelen/leiderdorp/leiderdorp-wil-duurzaamheidsvoucher-verlengen-tot-juli-2021

Lees ook:  College Wassenaar aan de slag voor NL Doet

Related Articles

Laat een reactie achter