Home » Museum Voorlinden heropend met tentoonstelling van Robin Rhode

Museum Voorlinden heropend met tentoonstelling van Robin Rhode

Door Harry Verheijen


Wassenaar

Museum Voorlinden heropend met tentoonstelling van Robin Rhode

Fotografie: Museum Voorlinden

8 juni 2021

WASSENAAR – Ook museum Voorlinden in wassenaar mocht zaterdag 5 juni weer open voor publiek. Dit deed het museum met de eerste solo tentoonstelling in Nederland van kunstenaar Robin Rhode. ‘Veelal gebruikt hij daarbij absurdistische beelden en gaat uit van de kracht van de verbeelding,’ schrijft het museum. 

Robin Rhode (1976) werd geboren in Kaapstad, Zuid Afrika. Zijn eerste werken maakte hij in de garage van zijn ouderlijk huis in Johannesburg. In 2001 verhuisde de kunstenaar naar Berlijn, maar keerde met grote regelmaat terug naar Johannesburg.  Rhode is een kunstenaar die werkt met beeld, foto, film, sculptuur en performance. Al zijn werken begint hij met een tekening. De muur vormt vaak zijn canvas. Met krijt, houtskool en verf tekent hij op deze wijze het decor voor zijn performance, die hij weer vastlegt op foto of film.

De achterliggende gedachte van het werk ‘Nigerian Sands’ heeft een sociaal karakter. Acht jaar lang werkt de kunstenaar daarbij op één specifieke muur in Johannesburg.  Hij deed dit samen met zijn broer Wesley (fotograaf) en vriend Kevin (performer). Na acht jaar had hij een groep van 15 man om zich heen verzameld, die allen in moeilijke omstandigheden leefden. Bij ‘Faces of trees’ is de eerste indruk, dat de muren behangen zijn met identieke tekeningen, die reiken van het plafon tot de vloer. Maar wie beter kijkt ziet dat het gaat om 300 verschillende tekeningen, die een lijnenspel met elkaar vormen. Ze verbeelden bomen, die als het ware de ruimte in groeien.

Deze tentoonstelling is in museum Voorlinden te zien van 5 juni tot en met 26 september. Naast de expositie van Rhode presenteert het museum de visuele ontdekkingstocht ‘Listen to your eyes’ . Hiervoor maakte Joop van Caldenborgh een selectie uit zijn in 60 jaar opgebouwde kunstcollectie. En Fiona Banner symboliseert in ‘Period’ (Punt) aan de hand van schilderijen de huidige crisis in taal en communicatie .Bron: https://www.unity.nu/artikelen/wassenaar/museum-voorlinden-heropend-met-tentoonstelling-van-robin-rhode–

Lees ook:  Wassenaarse politie onderzoekt verdwenen kentekenplaat

Related Articles

Laat een reactie achter