Home » Regels voor horeca tijdens Leidens Ontzet 2021

Regels voor horeca tijdens Leidens Ontzet 2021

Door Harry Verheijen


Leiden

Regels voor horeca tijdens Leidens Ontzet 202126 juli 2021

Horecaondernemers in Leiden hebben een brief gekregen van de gemeente omtrent de viering van het Leidens Ontzet. Het ziet er volgens de gemeente naar uit dat de komende tijd meer evenementen, al dan niet onder coronavoorwaarden, doorgang kunnen vinden. 3 Oktober valt dit jaar op een zondag en daarmee duurt het feest drie dagen. 

Onlangs werd al bekend dat de viering een andere vorm krijgt: ‘Uitgangspunt is dat horeca alleen terras gaat voeren. Het is niet toegestaan om podia, overkappingen of tenten te plaatsen. De motivatie om geen overkappingen toe te staan zit in het feit dat het toestaan ervan kan leiden tot grote concentraties aan bezoekers.’ aldus de gemeente.

Geen harde muziek

De gemeente zorgt daarom voor live muziek op varende boten in de grachten. Horecagelegenheden die niet langs het water liggen kunnen een evenementenvergunning aanvragen voor (achtergrond)muziek bij het terras, eventueel live, akoestisch of licht versterkt, maar ook hier geldt: geen muziek die een grote publiek aantrekkende werking heeft en een max van 80dB(A) en 90dB(C).  De gemeente zegt dat er rekening gehouden moet worden met een weigering of aanpassing van een aanvraag als er in de buurt eenzelfde aanvraag gedaan wordt. 

Vergunning verschilt per dag

Op 2 oktober kan een buitentap of foodcar van 18.00 uur tot 02.00 uur staan. Geluid mag tot 01.30 uur. Op 3 oktober is zowel geen muziek als buitentap/food toegestaan. Op 4 Oktober zijn buitentaps van 13:00 tot 01:00 toegestaan. De muziek moet ook dan een half uur eerder uit. 

Ondernemers met een horecagelegenheid aan het water kunnen dus alleen voor 2 en 4 oktober een vergunning aanvragen. Dat kan voor 1 september voor een standplaats. Een evenement moet voor 1 augustus al aangevraagd zijn via gemeente.leiden.nl 

Statiegeldbekers 

Tijdens de viering van Leidens Ontzet zal, net als in 2019, gewerkt worden met statiegeldbekers. Dit houdt in dat alle dranken, dus ook blik en pet flesjes, moeten worden uitgeschonken in herbruikbare glazen. De gemeente Leiden heeft samen met de werkgroep Leids Glas en alle belangenbehartigers één systeem ontwikkeld, waarmee alle standplaatshouders en horeca gaan werken. Alle glazen zijn dus overal te verkrijgen en ook overal weer in te leveren. 

De werkgroep is een samenwerking aangegaan met een nieuwe leverancier Greencups. Om de viering zo soepel mogelijk te laten verlopen stelt de gemeente de bekers tijdens Leidens Ontzet weer gratis ter beschikking. Greencups heeft speciaal voor Leiden een bestelportal online gezet.

Verbod op verkoop blik 

In het kader van openbare orde en veiligheid is het college van burgemeester en wethouders voornemens de verkoop van drank in blik vanuit (avond)winkels binnen de singels tijdens de komende viering te gaan verbieden.Bron: https://www.unity.nu/artikelen/leiden/regels-voor-horeca-tijdens-leidens-ontzet-2021-

Lees ook:  Politieke Avondvitaminen: Hoe houden we de zorg bereikbaar en betaalbaar?

Related Articles

Laat een reactie achter