Home » Zon op Leiden en gemeente zetten in op collectieve energie

Zon op Leiden en gemeente zetten in op collectieve energie

Door Harry Verheijen


Leiden

Zon op Leiden en gemeente zetten in op collectieve energie10 juni 2021

LEIDEN – Om de lokale energietransitie te versnellen hebben het burgerinitiatief Zon op Leiden (ZOL) en gemeente Leiden de Green Deal “Meer collectieve zon op Leiden” gesloten. Hiermee spreken zij af dat de gemeente de komende 5 jaar, 5 daken beschikbaar stelt aan Zon op Leiden. De deal heeft als doel om grote zonnedaken te realiseren. De zonnepanelen kunnen gekocht worden door de Leidenaren die zelf geen ruimte (meer) hebben om zonnepanelen te plaatsen. Op hun beurt spant zich in ZOL om nog eens 5 extra daken te verwerven.

Wethouder Fleur Spijker (duurzame verstedelijking) tekende samen met Jeroen Schrama namens ZOL de overeenkomst. ‘Als gemeente vinden we het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen gebruik kunnen maken van de energie van de zon.’ aldus de Wethouder. Het eerste dak van deze Green Deal komt op het pand de Arcade op de Octavialaan 61 in Roomburg. Dit is het tweede dak dat de gemeente beschikbaar stelt aan ZOL voor het ontwikkelen van een collectief zonnedak. Het eerste zonnedak ligt sinds november 2018 op sporthal Houtkwartier. Jeroen Schrama (ZOL): “Met de Green Deal kunnen we meer enthousiaste Leidenaren laten meedoen, hopelijk ondernemers inspireren om ook hun dak aan te bieden, zodat we gezamenlijk de stad laten bruisen van de lokale energie!”

Zelf energie opwekken is één van de pijlers onder de energietransitie zodat Leiden in 2050 een klimaatneutrale stad is.Bron: https://www.unity.nu/artikelen/leiden/zon-op-leiden-en-gemeente-zetten-in-op-collectieve-energie

Lees ook:  Geen treinen vanaf 14.00 uur door storm Eunice

Related Articles

Laat een reactie achter