Home » Team Naturalis ontleed aangespoelde vinvis Terneuzen

Team Naturalis ontleed aangespoelde vinvis Terneuzen

Door Harry Verheijen


Leiden

Team Naturalis ontleed aangespoelde vinvis Terneuzen29 juli 2021

LEIDEN – Een team van Naturalis is gisteren naar Terneuzen gegaan voor het ontleden van een vinvis. Deze was dinsdagochtend aangetroffen bij de sluizen na een aanvaring met een schip. Live kon er worden meegekeken hoe het team van Naturalis dit deed.

Het gaat om een gewone vinvis, het dier was ongeveer 15 tot 17 meter lang. Normaal wordt dit soort ongeveer tussen de 18 en 20 meter, verwacht wordt dan ook dat het om een jong dier gaat. Samen met de universiteit Utrecht heeft Naturalis het dier de afgelopen dagen ontleed om de doodsoorzaak te onderzoeken.

De snijploeg van Naturalis materialen zoals skeletdelen, zeepokken en parasieten voor de natuurhistorische collectie van hun instituut verzameld. Halverwege de middag was het team klaar met de autopsie en zijn de overblijfselen van de vinvis in containers naar een bedrijf gebracht dat de resten via verbranding omzet in groene energie. 

Oorzaak

Eerder vandaag berichtte de universiteit Utrecht dat het dier waarschijnlijk nog leefde toen het in contact kwam met het schip. Het dier had namelijk nog voor het overleden gegeten. ‘In de slokdarm van de vinvis vonden we onverteerd voedsel: een soort planktonkreeftjes, kril noemen we dat’, vertelt Lonneke IJsseldijk, bioloog bij de Universiteit Utrecht tegen de universiteit. ‘Dat de kril niet in de maag van de vinvis terecht is gekomen, geeft aan dat deze waarschijnlijk vlak voor of tijdens het overlijden is opgegeten. Dat wijst erop dat de vinvis waarschijnlijk niet ziek was.’Bron: https://www.unity.nu/artikelen/leiden/team-naturalis-ontleed-aangespoelde-vinvis-terneuzen

Lees ook:  Leiden wil CO2 vrije binnenstad met goederenvervoer over water

Related Articles

Laat een reactie achter